Finne den mest populære musikken i 2016

most popular music in 2016Hvis man er ute etter å finne den mest populære musikken, har man en rekke ulike alternativer. Hvilken metode som passer best avhenger i stor grad av hva slags avspillingmedium man foretrekker og hvor systematisk man ønsker å være. Hvis man foretrekker en enkel og praktisk fremgangsmåte kan man velge i topplistene hos for de ulike musikksidene. Et godt sted å starte er YouTube, Spotify eller iTunes. Alle disse stedene har kategorier for sangene som spilles mest, slik at man til enhver tid finner de mest populære låtene. Ønsker man en mer systematisk metode kan det være en idé å se på en av toppselgerlistene, for eksempel VG-lista, eller Billboard Hot 100. Begge disse listene rangerer de mest populære låtene til enhver tid, henholdsvis i Norge og i USA.

Norges toppselgerliste kalles VG-lista, og finnes i to ulike versjoner, Topp 20 for singler og Topp 40 for album. Listene publiseres hver fredag, og er basert på radioavspillinger, salg og nettbasert avspilling. Selv om listen er norsk, er også internasjonale artister og grupper representerte. Det er altså ikke en liste utelukkende for norsk musikk, men for musikken som spilles mest i Norge. Takket være disse listene kan man dermed til enhver tid følge med på den mest populære musikken i Norge, både når det gjelder komplette album og enkeltlåter.

En mer internasjonal utgave av VG-lista er Billboard Hot 100. Dette er en hitliste som viser de hundre mest populære singlene, fra uke til uke. Rangeringen er basert både på avspilling på radio, strømming over nettet og salg (både fysisk og digitalt). Den første listen ble publisert i 1958, og det har siden den gang være mer enn tusen ulike sanger på førsteplass. Det er verdt å merke seg at denne listen baserer seg på salg, bare i USA, og ikke globalt salg.