Hvordan forstå dagens rock?

rock msuciRocken hadde sin spede begynnelse på 1950-tallet, og nådde etter manges mening et høydepunkt, og det som gjerne omtales som en gullalder, med hippiene og bikerne, på 1970-tallet. Mens rocken i de første tiårene var et ungdomsopprør, har dagens unge generasjon og de to foregående til felles at de alle har vokst opp med rockemusikk i forskjellige varianter. Den rocken som er mest populær i dag, skiller seg likevel en del fra den rocken som bestefar hørte på, på 1960- og 1970-tallet.

Noe av årsaken til dette er det vannskillet som 1990-tallet utgjorde i rockens historie. Det oppsto flere nye sjangere, inkludert sjangere på utsiden av rocken som likevel har fått stor innflytelse også på de artistene som holder på med rock. Eksempler på slike sjangere kan være house og techno, forskjellige typer elektronisk musikk som baserer seg på å skape lyd med hjelp fra maskiner og elektronisk utstyr, særlig datamaskiner. På den andre, kanskje helt motsatte siden, så 1990-tallet også fremveksten av sjangeren grunge, som oppsto i Seattle-området og omfattet band som Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, og Soundgarden. Disse bandene satset på en råere og mindre polert lyd, en søken tilbake mot det de oppfattet som rockens røtter.

Samtidig skal det også sies at mange av de gamle rockerne har holdt stand inn i det nye årtusenet, på tross av at de når har vært aktive i 40 – 50 år. Det gjelder for eksempel Bob Dylan, Neil Young, Rolling Stones, Judas Priest, og Iron Maiden. På sett og vis har dette gitt et noe beklagelig inntrykk av at rocken er en typisk mimresjanger, og man ser litt av det i Norge med dyrkingen av for eksempel de gamle skivene til Jokke & Valentinerne. Rocken er likevel fortsatt i utvikling, og hverken gammeldags eller avleggs, selv om enkelte av kidsa mener det.

 

Laisser un commentaire

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*