Musikk uten lisensavgift – ting du må vite!

licenseNår en artist gir ut musikk, vil den normalt komme med en pålagt musikklisens. Slike lisenser skal sørge for at musikerne blir kompensert for bruk av verket. En som kjøper en slik lisens vil ha en begrenset rettighet til å bruke musikken. Man kan normalt, enten betale en fast avgift for en tidsbegrenset periode, eller en avgift per avspilling. På denne måten koster musikken mer, jo flere ganger, eller jo lengre tidsrom man bruker den. Samtidig får artisten mer penger jo mer populær musikken er. Det finnes imidlertid en god del musikk som er såkalt “royalty free”, eller uten lisensavgift. Her er det viktig å holde tunga rett i munnen, ettersom det råder mye forvirring om hva dette begrepet egentlig betyr.

Mange tror at lisensfri musikk betyr at den er gratis. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Man kan for eksempel trekke paralleller til varer man finner i tax free-butikken på flyplassen. Varene er avgiftsfrie, men det betyr ikke at de er gratis. På samme måte er ikke lisensfri musikk gratis, men man slipper å betale for kontinuerlig bruk. Royalty free-musikk innebærer nemlig at man kan betale for musikklisensen én gang, og deretter benytte musikken så mange ganger, eller så lenge, man ønsker. Dermed slipper man å betale for hver gang sangen skal spilles av, eller for hele perioden den skal benyttes.

Hvis man for eksempel kjøper en lisens på royalty free-musikk til bruk på nettsiden sin betaler man en fast pris. Det spiller da ingen rolle om man har hundre eller en million besøkende, prisen er uansett den samme. Det er dessuten uvesentlig hvor lenge man vil bruke musikken på nettsiden – prisen for ett år og 10 år er akkurat den samme. Denne ordningen innebærer med andre ord at man betaler én gang og bruker musikken så ofte og så lenge som man ønsker.

 

Laisser un commentaire

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*